čtvrtek 8. října 2020

Za dobrotu na žebrotu

Byl jednou jeden velmi bohatý král. Jmenoval se Bedřich. Tento monarcha byl sice zámožný, ale stejně tak štědrý. Přispíval na chudé a potřebné. Byl též velmi laskavý, mírumilovný a snažil se mít s každým zadobře.

Jeho dobrota byla zároveň i jeho prokletím, jelikož zemi zachvátil mor, který způsobil období hubených krav, což zvýšilo počet chudých. Chudých čím dál tím více přibývalo a peníze z královské pokladny ubývali, až tam nezbyl skoro ani jediný peníz.

Tato katastrofa způsobila, že král těžce onemocněl. Někteří si mysleli, že to způsobil mor, jiní zase, že to způsobil šok, který byl vyvolán náhlým zchudnutím.

Království bylo bez vladaře, což způsobilo veliký chaos. Naneštěstí se objevil jeden agitátor jménem Ferdinand. Ten lidu sliboval, že ztracenou prosperitu království zase navrátí, a že všichni se budou mít dobře. Dále mluvil o tom, že za tuto strašnou situaci může bývalý král Bedřich, jelikož bezmyšlenkovitě rozdával peníze ze státní kasy. Lidi se nechali opít rohlíkem, a proto ho zvolili za svého nového krále.

Jakmile se ale stal králem, stal se z něj krutý diktátor. Své odpůrce nechal zabíjet a na království uvalil nesmírně veliké daně, což způsobilo ještě větší chaos a zhoršení současné situace až do takové míry, že byly vyčerpány všechny zbývající peníze z královské pokladny. Navíc nemocného krále vyhnal a s ním i jeho rádce.

Jelikož už v královské pokladně nezbyl ani jediný peníz, tak Ferdinand začal válku proti okolním státům. To ale neměl dělat, jelikož po prvních dnech války měl zaplatit svým žoldákům, ale neměl z čeho, a tak se obrátili proti němu. Království tak bylo zničeno.

Co z toho plyne. Plyne z toho to, že by se peníze neměli všem chudým rozdávat, ale snažit se jim pomoct jinak, a to například vytvářením nových pracovních míst či snížit daně pro chudé, protože pak se zvýší zájem nakupovat výrobky české země.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za dobrotu na žebrotu

Byl jednou jeden velmi bohatý král. Jmenoval se Bedřich. Tento monarcha byl sice zámožný, ale stejně tak štědrý. Přispíval na chudé a potř...