středa 30. září 2020

Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše

Byla jednou jedna žena, které se jmenovala Kamila. Tato dáma byla velice chytrá a mysleli si to o ní i ostatní žáci a učitelé. Její chytrosti nedokázal nikdo konkurovat.

Ve středu v době, kdy začal listopad, se konala soutěž Tisícionář na Obchodní akademii. Vítěz měl vyhrát celých tisíc korun. Na tuto soutěž se přihlásili tři žáci, a to Jiří, Bára a Kamila. Kvalifikační kolo vyhrála Kamila, a proto Jiří s Bárou museli odejít.

Soutěž začala. Kamile se zpočátku velmi dařilo, ale otázky byli čím dál těžší a těžší. Uplynula řada kol a Kamile položil pořadatel otázku, kterou nevěděla za pět set korun. Zněla takto: O kolik procent je Merkur větší než pozemský měsíc?

Kamila si s touto otázkou nevěděla rady, a proto využila hlas lidu. Dále si ale byla vědoma, že se lid může mýlit, ale také věděla, že je to ta nejbezpečnější možnost, a proto zvolila takovou odpověď, která převládala v lidu. Zvolila tedy možnost C, která zní, že je Merkur větší o 40 % než pozemský měsíc.

Jelikož odpověděla správně, dostala pět set korun, nebo mohla vše risknout pro hlavní cenu v podobě tisíci korun. Protože si Kamila řekla, že je lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše, tak se rozhodla pro nechání si pět set korun.

Soutěž tedy skončila. Po jejím skončení se pořadatel Kamily zeptal, jestli by nechtěla slyšet i tu poslední otázku jenom tak nesoutěžně. Kamila kývla. Pořadatel řekl, že poslední otázka zní takto: Kdo napsal Proměnu? Kamila neznala správnou odpověď na tuto otázku, takže byla ráda, že se rozhodla nechat si pět set korun.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za dobrotu na žebrotu

Byl jednou jeden velmi bohatý král. Jmenoval se Bedřich. Tento monarcha byl sice zámožný, ale stejně tak štědrý. Přispíval na chudé a potř...